Filtrering etter: Pilegrim

Ora pro nobis - Utstilling på Prestegården
juli
1.
6:00 p.m.18:00

Ora pro nobis - Utstilling på Prestegården

Ora pro nobis - Utstilling på Prestegården

Ora pro nobis (" be for oss") er en utstilling som markerer Skeivt kulturår 2022 i Gildeskål.

Utstillingen er et resultat av mitt møte med Gildeskål kirkested, helgener jeg ikke kjente, helgener jeg kjente det var nødvendig å skape og samtidien. Deler av utstillingen ("Ikonostasen") skal senere denne sommeren til Stiklestad Nasjonale Kultursenter hvor PrideArt, som jeg er medlem av er årets Olsokutstiller.

Kirkens rom skal romme livet. Dette "kirkerommet" på låven på Gildeskål kirkested inviterer til refleksjon om menneskerettigheter, homokamp, kampen mot AIDS og Covid, kvinners rettigheter, melaninsterkes rettigheter, og er mitt bidrag ment som en invitasjon til å reflektere og kjenne på historien som noe som kan utfordre oss, skape engasjement og tro på at endring alltid er mulig.

Utstillingen er en del av PrideArt/SKOKS markering av Skeivt kulturår, den er støttet av Kirkerådet, Gildeskål fellesråd og Nordlandsmuseet.

Utstillingen er åpen i Nordlandsmuseets åpningstid 11-16 hver dag til 20. juli.

På åpningsdagen vil også utstillingen i Stabburet og Prestegården/Prestegårdsbutikken også være tilgjengelig.

Velkommen og del/spre gjerne denne informasjonen!

m v h Nils J Riedl

https://www.facebook.com/events/366918558842754/?active_tab=about

Vis arrangement →
Askeonsdagsmesse
mars
2.
7:00 p.m.19:00

Askeonsdagsmesse

Tradisjon tro inviteres det til Askeonsdagsmesse - en vandregudstjeneste hvor det bl.a. blir tegnet askekors. Gudstjenesten er klokken 19.00 i Gildeskål hovedkirke.

Askeonsdag - Onsdag 2. mars

Denne dagen begynner fasten. Navnet askeonsdag stammer fra uttrykket «i sekk og aske». Uttrykket kjenner vi fra flere steder i Bibelen, hvor sørgende folk har kledt seg i sekk og aske som tegn på deres sorg. I landets kirker blir det ofte holdt en egen spesiell gudstjeneste denne kvelden, og i noen kirker har det vært vanlig å tegne et askekors i pannen på de som kommer til kirke.

Vis arrangement →
Fastelavnsmiddag!
feb.
27.
4:00 p.m.16:00

Fastelavnsmiddag!

Søndag 27. februar er det fastelavnssøndag. - Da inviteres det til Felles middag på Prestegården klokken 16.00. Det serveres tradisjonell "feitetirsdagskost" og kanskje blir det fastelavnboller?

 

Påmelding ved å sende kr. 160 (pr voksen) og 100 (pr barn) til Vipps; 401 40 385 eller epost til rienil@gildeskal.kommune.no.

 

Litt om tradisjonene for disse dagene:

Fastelavn kommer av det nedertyske ordet for "kvelden før fasten", og brukes om de tre dagene før fastetiden. Fastelavn er avslutningshelgen for karnevalet i flere land. Blant tradisjoner som fortsatt lever her i landet finnes fastelavnsris og baking av fastelavnsboller (Se oppskrift nederst). Festen før fasten avlsuttes askeonsdag.

 

Blåmandag - Mandag 28. februar

Blåmandag har ulike tradisjoner. Det kan være en dag man tar fri, en dag etter en fest, og en tradisjon forteller at man dekket til alterbildene i kirken med et blått klede eller en lukket igjen alterskapene. Det ble stående slik frem til første påskedag.

 

Feitetirsdag - Tirsdag 1. mars
Denne dagen skulle man tradisjonelt feite seg opp og være god og mett før fasten starter. Noen steder har spesielle matretter de spiser denne dagen. I England kalles dagen for eksempel pannekaketirsdag.


Rapport:

Begivenhetsrik dag i storm på Gildeskål. Fastelavnsmiddag! i prestegården og Karnevalsgudstjeneste med bønn og fokus også på situasjonen i Ukraina.

Vis arrangement →
Salmer og tanker i Februar om Blix
feb.
24.
7:00 p.m.19:00

Salmer og tanker i Februar om Blix

Gildeskål menighet og Kirkestedsprosjektet inviterer til salmekveld de 24. februar kl. 19.00 med tema: "Ljos over grav" - Elias Blix - bygdas store sønn som har skapt generasjoners ord for tro"

Gjest denne gangen er professor i Kirkehistorie ved Det teologiske fakultet; Hallgeir Elstad

Fakta om Elias Blix

Elias Blix ble født 24. februar 1836, død 17. januar 1902.

Han var en norsk teolog, politiker (V) og salmedikter. Han var født på Våg i Gildeskål i Nordland og fullførte teologisk embetseksamen i Oslo i 1866.

Han ble professor i hebraisk 1879 og var kirkestatsråd i perioden 1884–88. Han har skrevet en rekke salmer, og mange av disse er tatt med i Norsk Salmebok.

Hans mest kjente salmer er "Med jesus vil eg fara", "Gud signe vårt dyre ferdeland", "No livnar det i lundar" og "Barndomsminne frå Nordland"

Rapport:

Engasjert og innholdsrikt foredrag i kveld på Blix sin 186 årsdag. Professor i kirkehistorie Hallgeir Elstad snakket om Blix sitt liv og hans salmedikting på Salmekveld i Gildeskål Hovedkirke. Anna Jelstad , Aisha Harmsen og Michiel Ockeloen stod for musikken.

Vis arrangement →
Høymesse for pilegrimer og 50-årskonfirmantene i Gildeskål hovedkirke
juli
4.
11:00 a.m.11:00

Høymesse for pilegrimer og 50-årskonfirmantene i Gildeskål hovedkirke

Gildeskål menighet inviterer denne søndagen til høymesse for pilegrimer og har særskilt invitert 50-års konfirmantene til å delta denne dagen. For disse er det også gått ut egen invitasjon til lunsj/middag på Heimsjyen etter gudstjenesten.

I etterkant gudstjenesten blir det omvisning i Kunstutstillingen på Låven og en liten tur inn I Gildeskål gamle kirke med vekt på Pilegrim

Bilde1.jpg
Vis arrangement →