Ora pro nobis - Utstilling på Prestegården
juli
1.
6:00 p.m.18:00

Ora pro nobis - Utstilling på Prestegården

Ora pro nobis - Utstilling på Prestegården

Ora pro nobis (" be for oss") er en utstilling som markerer Skeivt kulturår 2022 i Gildeskål.

Utstillingen er et resultat av mitt møte med Gildeskål kirkested, helgener jeg ikke kjente, helgener jeg kjente det var nødvendig å skape og samtidien. Deler av utstillingen ("Ikonostasen") skal senere denne sommeren til Stiklestad Nasjonale Kultursenter hvor PrideArt, som jeg er medlem av er årets Olsokutstiller.

Kirkens rom skal romme livet. Dette "kirkerommet" på låven på Gildeskål kirkested inviterer til refleksjon om menneskerettigheter, homokamp, kampen mot AIDS og Covid, kvinners rettigheter, melaninsterkes rettigheter, og er mitt bidrag ment som en invitasjon til å reflektere og kjenne på historien som noe som kan utfordre oss, skape engasjement og tro på at endring alltid er mulig.

Utstillingen er en del av PrideArt/SKOKS markering av Skeivt kulturår, den er støttet av Kirkerådet, Gildeskål fellesråd og Nordlandsmuseet.

Utstillingen er åpen i Nordlandsmuseets åpningstid 11-16 hver dag til 20. juli.

På åpningsdagen vil også utstillingen i Stabburet og Prestegården/Prestegårdsbutikken også være tilgjengelig.

Velkommen og del/spre gjerne denne informasjonen!

m v h Nils J Riedl

https://www.facebook.com/events/366918558842754/?active_tab=about

Vis arrangement →
Askeonsdagsmesse
mars
2.
7:00 p.m.19:00

Askeonsdagsmesse

Tradisjon tro inviteres det til Askeonsdagsmesse - en vandregudstjeneste hvor det bl.a. blir tegnet askekors. Gudstjenesten er klokken 19.00 i Gildeskål hovedkirke.

Askeonsdag - Onsdag 2. mars

Denne dagen begynner fasten. Navnet askeonsdag stammer fra uttrykket «i sekk og aske». Uttrykket kjenner vi fra flere steder i Bibelen, hvor sørgende folk har kledt seg i sekk og aske som tegn på deres sorg. I landets kirker blir det ofte holdt en egen spesiell gudstjeneste denne kvelden, og i noen kirker har det vært vanlig å tegne et askekors i pannen på de som kommer til kirke.

Vis arrangement →
Fastelavnsmiddag!
feb.
27.
4:00 p.m.16:00

Fastelavnsmiddag!

Søndag 27. februar er det fastelavnssøndag. - Da inviteres det til Felles middag på Prestegården klokken 16.00. Det serveres tradisjonell "feitetirsdagskost" og kanskje blir det fastelavnboller?

 

Påmelding ved å sende kr. 160 (pr voksen) og 100 (pr barn) til Vipps; 401 40 385 eller epost til rienil@gildeskal.kommune.no.

 

Litt om tradisjonene for disse dagene:

Fastelavn kommer av det nedertyske ordet for "kvelden før fasten", og brukes om de tre dagene før fastetiden. Fastelavn er avslutningshelgen for karnevalet i flere land. Blant tradisjoner som fortsatt lever her i landet finnes fastelavnsris og baking av fastelavnsboller (Se oppskrift nederst). Festen før fasten avlsuttes askeonsdag.

 

Blåmandag - Mandag 28. februar

Blåmandag har ulike tradisjoner. Det kan være en dag man tar fri, en dag etter en fest, og en tradisjon forteller at man dekket til alterbildene i kirken med et blått klede eller en lukket igjen alterskapene. Det ble stående slik frem til første påskedag.

 

Feitetirsdag - Tirsdag 1. mars
Denne dagen skulle man tradisjonelt feite seg opp og være god og mett før fasten starter. Noen steder har spesielle matretter de spiser denne dagen. I England kalles dagen for eksempel pannekaketirsdag.


Rapport:

Begivenhetsrik dag i storm på Gildeskål. Fastelavnsmiddag! i prestegården og Karnevalsgudstjeneste med bønn og fokus også på situasjonen i Ukraina.

Vis arrangement →
Salmer og tanker i Februar om Blix
feb.
24.
7:00 p.m.19:00

Salmer og tanker i Februar om Blix

Gildeskål menighet og Kirkestedsprosjektet inviterer til salmekveld de 24. februar kl. 19.00 med tema: "Ljos over grav" - Elias Blix - bygdas store sønn som har skapt generasjoners ord for tro"

Gjest denne gangen er professor i Kirkehistorie ved Det teologiske fakultet; Hallgeir Elstad

Fakta om Elias Blix

Elias Blix ble født 24. februar 1836, død 17. januar 1902.

Han var en norsk teolog, politiker (V) og salmedikter. Han var født på Våg i Gildeskål i Nordland og fullførte teologisk embetseksamen i Oslo i 1866.

Han ble professor i hebraisk 1879 og var kirkestatsråd i perioden 1884–88. Han har skrevet en rekke salmer, og mange av disse er tatt med i Norsk Salmebok.

Hans mest kjente salmer er "Med jesus vil eg fara", "Gud signe vårt dyre ferdeland", "No livnar det i lundar" og "Barndomsminne frå Nordland"

Rapport:

Engasjert og innholdsrikt foredrag i kveld på Blix sin 186 årsdag. Professor i kirkehistorie Hallgeir Elstad snakket om Blix sitt liv og hans salmedikting på Salmekveld i Gildeskål Hovedkirke. Anna Jelstad , Aisha Harmsen og Michiel Ockeloen stod for musikken.

Vis arrangement →
Foredrag om prestegårdenes innvirkning på vår felles matkultur
juli
10.
1:00 p.m.13:00

Foredrag om prestegårdenes innvirkning på vår felles matkultur

I forbindelse med Opplysningsvesenets fonds 200 årsjubileum, holder Anne Lene Lie et 20 minutters innlegg på prestegårdstunet om prestegårdenes innvirkning på vår mattradisjon.

Foredraget blir flyttet til låven om været krever det. Begrenset med sitteplasser grunnet Covid-19.

Arrangementet er et samarbeid mellom OVF, Gildeskål menighet, Gildeskål kommune og Nordlandsmuseet, og er gratis.

Vis arrangement →
Jubileumsfest på Gildeskål prestegård. OVF 200 år.
juli
10.
12:00 p.m.12:00

Jubileumsfest på Gildeskål prestegård. OVF 200 år.

202907017_221396726484948_3182194033779777151_n.jpg

Opplysningsvesenets fond feirer 200 år i 2021, og har gleden av å invitere til jubileumsfeiring på Gildeskål prestegård i samarbeid med Gildeskål menighet!

----------------------------------------------------------------

Prestene og prestegårdene har hatt stor betydning for utviklingen i Norge. Prestegårdene var tidligere en stor arbeidsgiver for tjenestefolk, husmenn og sesongarbeidere, og presten fungerte som en kunnskapsrik embetsmann som brakte nyheter og impulser fra verden utenfor. Opplysningsvesenets fond har siden 1821 eid de fleste prestegårder i Norge. 200-årsjubileet markeres med arrangementer på 18 prestegårder rundt omkring i landet for å markere hvordan både presten og prestegårdene har vært med å drive lokalsamfunnet fremover.

----------------------------------------------------------------

Den 10. juli finner feiringen sted på Gildeskål prestegård, et sted med høy kulturminneverdi. Hovedbygningen på prestegården i Gildeskål er hele 33 meter lang og fikk sin nåværende form på 1700-tallet. Prestegården ligger rett nord for Gildeskål gamle kirke og bare 100 meter nordøst for Gildeskål hovedkirke fra 1881. Prestegården i Gildeskål var en lokal storgård med mange tjenestefolk, og det var sognepresten som sto for gårdsdriften helt frem til tiden etter andre verdenskrig. Fortsatt bor presten på prestegården, som er en av de eldste prestegårdene i Norge som ennå beboes av prest.

----------------------------------------------------------------

PROGRAM

- Velkomst ved sokneprest Nils Jøran Riedl

- Overlevering av Olavsflammen

- Hilsen fra kommunen

- Hilsen fra Elisabeth Dreyer, leder av Kirkestedsprosjektet

- Foredrag av forsker og forfatter Anne Lene Lie om matkultur og mattradisjoner

- Foredrag om prestegården som bygdesentrum ved Oscar Berg, Nordlandsmuseet

- Musikk ved Anna Jelstad

- Hilsen fra OVF

- Omvisning i Gildeskål gamle kirke

På ettermiddagen: «Urtebruk i vår mattradisjon, og kunnskap om medisinplanter»

Arrangementet på facebook

----------------------------------------------------------------

Matservering, fri adgang. Prestegårdsbutikken vil også være åpen.

Rapport:

I anledning OVFs 200 årsjubileum ble det gjennomført arrangement ulike steder i landet.

OVF ble opprettet i 1821 og forvalter verdier som historisk har vært knyttet til presteembetet i Norge. OVF er underlagt Barne- og familiedepartementet.

OVF er blant Norges største grunneiere. Fondet og datterselskapene forvalter og utvikler arealer over hele landet. Fondet eier presteboliger, prestegårder, festetomter, næringseiendommer, skog, vannkraftrettigheter og landbruksarealer.

Ved utgangen av 2019 hadde fondet 327 preste- og bispeboliger og 6 340 festeavtaler i hele landet.

OVFs virksomhet skal komme Den norske kirke til gode. Stortinget har besluttet at eiendelene i fondet skal deles mellom staten og Den norske kirke. Det vil komme en ny lov om fondet, trolig i 2021.

Tale fra Elisabeth Dreyer i anledning jubileet:

GRATULERER MED DAGEN -200 år!

Som det ligger i navnet, så har jubilanten gjennom alle år drevet folkeopplysning, ivaretagelse av kulturarven og vi kan vel si nærings- og samfunnsutvikling i samme åndedrag.

Det står at fondet bare skal anvendes til «geistlighetens beste og til opplysningens fremme».

Her er et levende kirkested hvor presten bor i prestegården, menigheten støtter opp om kirken, og den generelle beboer ynder å bruke området til rekreasjon og samlingssted - dette må vel være godt utgangspunkt for å videre fremme fondets formål, og være midt i oppdraget skulle jeg mene.

At OVF ligger under Barne- og familiedepartementet passer også prosjektet til GK godt.

For GK har gjort et spenstig vedtak – i tillegg til at GK krksted er kommunens 1000-årssted, så har kommunen valgt å løfte stedet inn i et 5-årig utviklingsprosjekt hvor fokus på identitet, folkehelse og næring skal være bærende.

Dette er en av de største satsningene kommunen har gjort i senere år, og det skal favne alle generasjoner, og sågar være av interesse utover kommunens grenser.

Prosjektet er delt i en rekke delprosjekter som til sammen skal utgjøre et hele, og gjelder hele kommunen.

Som ordfører sa, så er det mange instanser også utenfor Gildeskål som gjerne vil ha et ord med i laget her. Vi kan velge å kjenne på avmakt når hindringer dukker opp fra alle hold når vi gjerne skulle hatt reguleringsplanen klar for minst et år siden.

Eller vi kan fokusere på det faktum at Gildeskål Kirkested trekker mange interessenter, har SÅ mange kvaliteter, historisk interessante momenter, fauna og flora som fenger, at dette krever å skynde seg langsomt for å sikre at stedet kan forvaltes på en god og fremtidsretta måte.

Vi ser frem til et konstruktivt og godt samarbeid rundt dette, også med OVF.

At vi har hagemark som fins kun 20 steder i Norge, tilsier at den ønsker vi å verne om -kulturlandskapet blir dermed viktig i arbeidet videre her.

Som kanskje noen har observert allerede har vi ca 50 sau på beite her for tiden. -ca fordi noen utbrytere har vi blant oss også der…

At Gildeskål gamle middelalderkirke ligger interessant til godt inne på land i forhold til typiske sjønære kirker som for eksempel Trondenes er nok til å få til et grubleseminar for forskere,

og allerede har jeg i min korte tid her fått forståelse av at forskere mer enn gjerne kommer tilbake for å studere området videre.

Noen stolpehull som ble avdekket for en tid tilbake nedenfor presteboligen gjør at vi vil se nærmere på om et bygg fra middelalder eller jernalder bør reises i området med tiden.

Forstyrring av siktlinjen fra middelalderkirken ned tiendebodækra kan være grunn til enda en endring av fastsettelse av sted for et fremtidig nytt museum i området. Dvs enda en hindring på veien mot en reguleringsplan som vi er avhengig av.

Men løsningene fins – vi må bare finne dem.

At Nordlandsmuseet nå satser stort sammen med oss med utlysning til høsten i en 4-årig prosjektstilling styrker prosjektet som helhet.

Folkelig kirkeliv, Elias Blix, kultur med bl.a. kunst og musikk, samt kristningen av samene vil være noen av temaene som berøres.

Gleder meg til workshopene som må komme om hvordan vi kan formidle dette så både barn og unge fenges av opplevelsene her.

Et av de store delprosjektene er pilegrimsprosjektet.

Nordnorge har ingen nasjonal godkjent led enda, men gjennom kirkestedsprosjekt har vi nå fått på plass en prosjektleder – Hanne Jakhelln fra Muskat AS vil si noe om prosjektet og tankene vi har for å nå dette målet. GK har et eget kommunalt vedtak om å gjøre Gildeskål til et yndet sted for pilegrimer, og vil kalle seg en pilegrimskommune – jobben med en lokalt nedsatt gruppe er i gang. Kanskje kan et retreat ha sin naturlige plass her visse tider av året. Det er lett å senke skuldrene i slike omgivelser.

I Gildeskål har vi startet med tilrettelegging av mindre stier som knyttes inn mot momenter vi benytter innen pilegrim:

Kirkestien går fra Inndyr – Gildeskål kirkested

Elias Blix-stien går i en runde fra butikken på Våg -via Elias Blix bautaen – opp til Blix-tunet og nedmot butikken igjen i en runde på 4.4km.

Å kunne ta hele kommunen i bruk ut fra kirkestedsprosjektet er et ønske. Allerede i morgen søndag vil vi åpne Elias Blix Cafeen på Våg på Sandhornøya. Dette prosjektet har vi jobbet med siste året.’

Kommunen har for år siden kjøpt stedet hvor Elias Blix tråkket sine barnesko. Hva er mer naturlig enn å åpne stedet for besøkende. Nordlandsmuseet har laget et eget studerkammer med utstilling og kunnskapsformidling i et kammers i første etasje, og stuen har vi satt tilbake som den kunne sett ut fra rundt år 1900 – Elias Blix døde 1902. Cafeen vil være åpen hver dag gjennom sommeren. Dette er en av satelittene vi ønsker å ha tilknyttet fra kirkestedet.

Lokale arrangement med Olsok, konserter, markeder, spel osv vil være viktige element når det gjelder livet i området. Dette vil fremme besøk også utenfra, og nærheten til Bodø er ikke noe minus i den forbindelse.

Det vi får til her på kirkestedet vil være av stor betydning for den videre utviklingen av reiselivet i kommunen. Et overnattings- og bespisningsanlegg i tilknytning til nytt museum i området er ikke en fremmed tanke og kan skape flerbruksrom som kommunene i dag har som mangelvare.

Generell forskjønning av området – det visuelle inntrykket vil få stor plass. Hagelaget og Kirkestedets venner er gode samarbeidspartner allerede.

Vi er i startfasen – vi trenger mange som vil gå med oss – og vi opplever at det er akkurat det som skjer – Gildeskål Kirkested er interessant for mange – det er ikke minst Gildeskål sine innbyggere sitt sted – et sted de skal være stolte av og som de har sagt de vil løfte som sitt fyrtårn, så dem har vi med allerede.

Tilbudet vi har på kirkestedet i dag med guiding i middelalderkirka, en liten butikk og kafe, reflektorium, en bygdesamling og galleri med billedlig og skulpturell kunst er en smakebit på det vi ønsker bygge opp her.

Vi sier: trives lokalbefolkningen så trives gjesten – her kan vi være oss selv, vi skal trives, være stolte – og ikke minst formidle til fremtidige generasjoner en historie som skaper identitet.

Jeg tror også dere i OVF ønsker å bidra til å få dette til – det ligger midt i deres formål – gleder meg til fortsettelsen.

Igjen Gratulerer med dagen!


Tale fra ordfører i anledning jubileet:

Hilsen til OVFs 200års jubileum.

Hei alle sammen!

For oss i Gildeskål er ikke prestegården på kirkestedet bare en prestegård, men deler av et kulturelt sentrum siden den er plassert sammen med en middelalderkirke og hovedkirken vår på det som er kommunens tusenårssted. Det jeg sier er at prestegården har vært viktig i mange hundre år, den er viktig akkurat nå og den vil komme til å være viktig for gildeskålværinger også inn i framtiden. Prestegården, eller prestens bolig, har i all tid vært åpen for menigheten og derfor har menigheten en sterk tilknytning til prestegården som også dagens prest tydeligvis ser verdien av. Tidligere var vel også prestekontoret i boligen, men akkurat der er vi kommet litt videre, siden menigheten har sitt kontor nede på Inndyr.

Da prestegårdene i historisk tid ble samlet under felles eie var det slik at avkastningen skulle bidra til utdanning og opplysning av folk. Derav navnet Opplysningsvesenets fond. På dette tidspunkt ble da også antakelig vår prestegård overført til Opplysningsvesenets Fond hvilket også eier den i dag. Som vi sikkert vil få høre mer om i dag er Opplysningsvesenets Fond, eller OVF som vi sier til daglig, en historikk som knytter det nært til grunnloven vår fra 1814 hvor eierskapet til prestegårder er nevnt.

Jeg gleder meg, sikkert sammen med mange andre, til å få høre Oscar Berg senere i dag fortelle om prestegården vår. Han er kunnskapsrik og vel verdt å lytte til.

Vi i Gildeskål kommune ønsker som en del av vår satsing på reiseliv å gjøre kirkestedet til vår spydspiss i satsingen. Dette har kommunestyret besluttet for noen få år siden og vi satser forholdsvis stort til oss å være med en 5-årig prosjektstilling for å forestå utviklingen. I denne satsingen trenger vi OVF sammen med oss. Elisabeth Dreyer vil si mer om denne satsningen senere i dag.

En slik satsing som vi ønsker å gjøre for kirkestedet krever god og grundig planlegging. I kommunal tankegang betyr dette at det utarbeides en reguleringsplan. Dette arbeidet er vi midt oppi nå, men her møter vi mange utfordringer. Statsforvalteren har sin mening om å benytte et område som beskrives som «hagemark» og boreal- eller «kysthei» til utbygging. Dette er en sjelden naturtype som det er lite trolig at vi får benytte oss av. Nordland fylkeskommune ved kulturminneavdelingen, har også sin mening om å benytte området Korsvollen og Tiendebodåkeren til utbygging. I tillegg har vi Riksantikvaren som også er involvert i hva vi får tillatelse til å gjøre. Med alle disse interessentene involvert er det å få stadfestet en endelig reguleringsplan som jo er selve forutsetningen for å kunne gjøre noe som helst i området.

OVF må se noe av den samme verdien i selve kirkestedet som vi gjør lokalt siden de har takket ja til å sitte med en representant i styringsgruppen for kirkestedsprosjektet vårt og det er vi veldig glade for og synes er het naturlig.

Som en følge av skillet mellom kirke og stat som ble vedtatt i 2015 ble det også besluttet at verdiene i OVF skal deles og at en stor andel av prestegårdene skal selges. Heldigvis og sikkert fornuftig ut i fra historiske vurderinger, er ikke Gildeskål prestegård blant de som skal selges, men beholdes. Som en følge av denne beslutningen ble da også boplikten erstattet med en borett for prestene. Det er bra at boligen ikke blir et museum, men en aktivt brukt del av kirkestedet også framover.

Hva dette skillet mellom kirke og stat i praksis vil bety for oss her i Gildeskål er absolutt av interesse. Vil OVF fortsatt i tillegg til at de beholder prestegården også beholde alle eiendommene de sitter på eller hvordan vil dette bli. Det venter vi i spenning på å finne ut av, kanskje får vi noen opplysninger om det her i dag?

At OVF gjør sitt for å ivareta prestegården nå gjennom å male utvendig, vedlikeholde taket, montere store nye ovner og pusse opp kjøkkenet føles som en bekreftelse av at man ser verdien av prestegården.

At feiringen av jubileet til OVF som skjer rundt om i hele landet for Nordland ble lagt til Gildeskål prestegård synes vi er en ære. Jeg vil på vegne av Gildeskål kommune få ønske OVF lykke til med jubileet og fremtiden.

Vis arrangement →
Høymesse for pilegrimer og 50-årskonfirmantene i Gildeskål hovedkirke
juli
4.
11:00 a.m.11:00

Høymesse for pilegrimer og 50-årskonfirmantene i Gildeskål hovedkirke

Gildeskål menighet inviterer denne søndagen til høymesse for pilegrimer og har særskilt invitert 50-års konfirmantene til å delta denne dagen. For disse er det også gått ut egen invitasjon til lunsj/middag på Heimsjyen etter gudstjenesten.

I etterkant gudstjenesten blir det omvisning i Kunstutstillingen på Låven og en liten tur inn I Gildeskål gamle kirke med vekt på Pilegrim

Bilde1.jpg
Vis arrangement →
Sesongåpning på Gildeskål kirkested
juni
19.
10:00 a.m.10:00

Sesongåpning på Gildeskål kirkested

Velkommen til hyggelig sommeråpning på Gildeskål kirkested!

Åpning av Prestegårdsbutikken kl. 10.00.
Sesongåpning for omvisning i Gildeskål middelalderkirke kl. 11.00.
Åpning av kunstutstilling på låven ved ordfører Magne Pedersen kl. 12.00. Kunstnerisk innslag ved Lars Kristian Knudsen(sang).

Kunsten til skulptør Frank-Eilert Hansen, og kunstmaler Nils Jøran Riedl er tilgjengelig for publikum på prestegårdslåven innenfor åpningstiden til Nordlandsmuseet.

Alle oppfordres til å holde avstand og følge gjeldende smittevernregler.


195780672_3041868452698092_298491807779957899_n.jpg
Vis arrangement →
Dugnad på kirkestien
mai
25.
6:00 p.m.18:00

Dugnad på kirkestien

Dugnad på kirkestien hver tirsdag i mai. Inndyr skole er engasjert til rydding av vegetasjon og grunn, så dugnaden blir på klopping og montering av merkestolper. Det er hyggelig om unger og foreldre kan komme på dugnad sammen. Det er 4 meter lange planker som skal legges ut i terrenget og monteres med treplugger på anlegg. De som har kan ta med batteridrevet drill, stor hammer og øks for eventuell tilpassing.

Hvis det er noe du lurer på (oppmøtested osv.) ta kontakt med prosjektleder for Kirkestien, Heidi Meland, tlf. 957 22 163.

PS: Melder du fra om deltakelse sørger Heidi for at det blir kaffe nok til de frammøtte!

Elisabeth Dreyer kirkesti.jpg
Vis arrangement →