Kirkestedprosjektet fortsetter

 

Kirkestedprosjektet fortsetter

Bjørn Magne Pedersen og Elisabeth Dreyer jobber for fullt med kirkestedprosjektet og delprosjektene som inngår.

Ordfører Bjørn Magne Pedersen: - Kirkestedprosjektet i Gildeskål har slett ikke stoppet opp

Deler av prosjektet som skal gjøre det tusen år gamle kirkestedet utenfor Inndyr til et fyrtårn for opplevelser, næring, reiseliv, historie og kultur i Gildeskål har møtt på noen fartshumper. Samtidig pågår arbeidet med andre delprosjekter for fullt.


- Kirkestedprosjektet handler om langt mer enn reguleringsplanen for et nybygg med museum, spisested og overnatting. Vi venter fortsatt på en avklaring fra departementshold om hvor bygget skal stå. Prosjektet omfatter også en trygg adkomst for besøkende til området fra fylkesveien med et mer egnet parkeringsområde for biler og busser. Prosjekteringen før sommeren, sier ordfører Bjørn Magne Pedersen i Gildeskål kommune.

Han står ved den gamle prestegården og ser over mot de to kirkene, den gamle Middelalderkirken og Hovedkirken. Tiden for at det fine området mellom kirkene skal fylles opp med biler og busser er snart forbi. Han peker videre på et nytt grønnbeiset bygg som ligger diskret i terrenget.

- I fjor bygde vi et helt nytt servicebygg med toaletter for besøkende, så nå kan vi ta imot gjestene våre på en skikkelig måte. Servicebygget har mange funksjoner, og rommer et teknisk rom for brannsikring av begge kirkene i tillegg til personalgarderobe og lager. En eltavle for lyd og lys til arrangementer fremover er også installert, forteller han videre.

Siden første dag som ordfører i 2019, har Bjørn Magne vært opptatt av mulighetene kirkestedet har for innbyggere og næringslivet i kommunen. Han føler et stort ansvar for å ta vare på og utvikle denne perlen av et sted, som har betydd mye for mange i mer enn tusen år. Da får kirkestedprosjektet ta den tiden som trengs.


Pilegrimsleden viser vei

På den nye pilegrimsleden fra Trondenes til Nidaros, Hålogalandsleia, er Gildeskål kirkested et av nøkkelstedene som vies ekstra oppmerksomhet. Hålogalandsleia er forventet godkjent som pilegrimsled senere i år.

- Å gå pilegrim er en voksende trend i Europa. I en urolig verden er det stadig flere som leter etter indre ro og kontakt med sitt aller innerste. Legg til naturopplevelsene i Gildeskål mellom ville fjell, kritthvite strender, holmer og skjær, så har du en destinasjon mange vil ønske å besøke. Med kirkestedprosjektet treffer vi blink på tidsånden, beskriver prosjektleder Elisabeth Dreyer.

Om pilegrimsleden

En ny kirkesti er ryddet fra kommunesenteret Inndyr til kirkestedet. Stien vil fortsette ved fergeleiet i Horsdal på Sandhornøy og lede til Våg når traséen er klar. I Våg vil stien fra Horsdal møte Blix-stien til den kjente salmedikterens fødested, Elias Blix-tunet, med kafé og sitt bitte lille museum.

- Den trivelige kaféen hvor gjestene kan kjøpe hjemmebakst, kaffe og kaker, åpnet i 2021. Blix-tunet er en satellitt til kirkestedet. Vi er så fornøyd med det vi har fått til sammen med de private driverne av stedet, forklarer Elisabeth Dreyer.

Et fyrtårn for Gildeskål

Hun ser suksessen med Elias Blix-tunet som en forsmak på det som kommer i selve kirkestedprosjektet om ikke alt for lenge. Aktivitet skaper aktivitet, og det er bra for alle i Gildeskål, mener både prosjektlederen og ordføreren.

Uavhengig av hvordan museumsbygget blir utformet og plassert, er et team med fagpersoner på Nordlandsmuseeet godt i gang med å planlegge hva museumsdelen på stedet skal inneholde. Kirkestedet formelig oser av historier som bare venter på å bli fortalt om selve stedet, om å leve her, om troens rolle i hverdagen fra førkristen tid, i dag, og i fremtiden. I disse dager ansettes ny kirkemusiker i Gildeskål. Kirkemusikeren vil spille en viktig rolle i å skape opplevelser på kirkestedet og ellers i kommunen. - Vi setter stor pris på at Sør-Hålogaland bispedømmeråd bidrar inn i prosjektet ved å finansiere en 100 % stilling som kirkemusiker. Det betyr mye for den kulturelle delen av kirkestedet, forteller Elisabeth.

De to kirkebyggene vil etter hvert få en sårt tiltrengt oppussing, og er tatt med i et eget nasjonalt restaureringsprosjekt for fredede, historiske kirker.

Det er en kunst å få så mange aspekter ved kirkestedprosjekter til å spille sammen. Prosjektleder Elisabeth har nærmest sort belte i reiseliv fra blant annet Vesterålen og Lofoten, og er riktig kvinne til jobben med å få én pluss én til å bli fem! Synergiene med å samle trådene til et fyrtårn i Gildeskål er store. Mer spennende opplevelser i Gildeskål for fastboende og turister, gir bolyst og kroner i kassa for reiselivsnæringen og kommunen.

Hagemark

Den unike hagemarken med eng og spredte trær ved prestegården og kirkene skal settes i stand igjen til fordums prakt. De siste årene har 50 villsauer fått beite på området, og årets lam møter verden på et av landets vakreste og mest historiske steder.

- Vi gleder oss over alle puslespillbrikkene som faller på plass, mens vi venter på at plasseringen av det nye flerbruksbygget blir besluttet. Da starter en helt ny fase med arkitektkonkurranse og finansiering av den kommersielle delen av prosjektet. Vi har virkelig trua, avrunder Elisabeth og Bjørn Magne. Visjonen om kirkestedet som et fyrtårn i Gildeskål står fast, understreker de to.

Bjørn Magne Pedersen og Elisabeth Dreyer foran Fotefar i Nord-monumentet som Gildeskål kirkested er en del av. I forbindelse med at Fotefar i Nord revitaliseres, er det planlagt å pusse opp monumentet. Det nye servicebygget bak steinmonumentet glir diskret inn i omgivelsene foran Hovedkirka.

I sommersesongen åpner Nordland museum kaféen og butikkutsalget i Brurstua på Prestegården.

Kirkestedet med sine to kirker oser av historier som venter på å bli fortalt.

- Vi bare gleder oss over alle brikkene i puslespillet som faller på plass én etter én. Vi har virkelig trua, sier prosjektleder for kirkestedet, Elisabeth Dreyer og ordfører Bjørn Magne Pedersen.